Kastanjemeel en tapiocameel bevatten geen gluten en kan je eenvoudig vervangen als alternatief voor tarwebloem. De gluten in de tarwebloem zorgen normaal gesproken voor de verbinding (gluten werken net als lijm).
Kastanjemeel bevat een hoog zetmeelgehalte waardoor het van zichzelf al snel bindt.
Als extra vervanger van gluten en om het kastanjemeel iets losser te maken heb ik psylliumhusk toegevoegd.
Taart voor 6 personen
Dit heb je nodig voor het deeg:
- 100 g kastanjemeel
- 50 g tapiocameel
- 5 g (1 tl) psylliumhusk (gemalen vlozaad)
- snuf zeezout
- tl speculaaskruiden (5 g)
- 50 g roomboter of kokosvet (lactosevrij)
- 55 ml water
Dit heb je nodig voor de vulling:
- 3 eieren, M
- 1 blik kastanjepuree (de blikken bestaan ongezoet en gezoet, bij de ongezoete variant voeg je zelf 50 g kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of honing toe en moet je de kastanjes zelf nog pureren in de keukenmachine)
- 50 g amandelschaafsel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven op 180 graden, boven en onderwarmte
- Bakvorm Hema 18 cm rond
- 2 vellen bakpapier
Voeg water en speculaaskruiden toe. Vorm het geheel met de vork. Kneed verder met de hand.
Het deeg voelt zacht aan. Rol het uit tussen 2 vellen bakpapier. Heb je geen deegroller? Gebruik dan een fles.
Druk de bal eerst plat met je hand. Leg het gehele vel in de bakvorm.
Leg de deegstukjes als puzzelstukjes in de vorm. Zorg voor een opstaande rand.
Leg het 2e vel over het deeg. Stort er ongekookte bonen in om het deeg 10 minuten ‘blind’ te bakken. Verwijder de bonen en bak nog eens 7 minuten. Laat de taartbodem afkoelen.
Klop de eiwitten in een keukenmachine op tot pieken.
Voeg de eiwitten toe aan het kastanje-ei mengsel. Spatel de eiwitten rustig door. Stort het mengsel op de taartbodem en strijk glad.
Bak de taart in 30 minuten gaar. Strooi de laatste 15 minuten het amandelschaafsel over de taart.
Wil je meer gezonde slanke recepten? Download ze gratis >>> https://www.degezondeacademie.nl/gratis-gezonde-recepten/