Over mij

Mijn naam is Natalie Rocha, ik ben half Portugees, Francofiel en geboren in 1976.

Mijn passie is koken en bakken, het bedenken en ontwikkelen van gezonde recepten. Daarom heb ik Le Bonbon Franc en de Leef Gezond Academie opgericht.

Het is een feit dat je lichaam juist afvalt als het voldoende vetten binnenkrijgt, je reguliere glutenvrije producten beter kan laten staan als je last hebt van een opgeblazen gevoel, geraffineerde suikers, kant- en klaar, light- en vetvrije producten beter kan vermijden en gevarieerd eten een belangrijk onderdeel is van een gezond voedingspatroon.

Ik ben van mening dat zelfs als je gezond eet er ruimte over kan blijven voor iets lekkers. Het is namelijk geen dieet, het is a way of life’ zo houd je het je leven lang vol!

Uit eigen ervaring weet ik dat het heel moeilijk is als je te horen krijgt dat er voor jouw klachten geen oplossing is. Natuurlijk, wel in de vorm van medicijnen, maar als je van de bijwerkingen van medicijnen nog zieker wordt dan je al bent ga ik liever op zoek naar de oorzaak van klachten en niet om medicijnen te slikken als lapmiddel.

Het begon bij mij op jonge leeftijd met endometriose met fibromyalgie en een burn-out als gevolg. In mijn tijd was er nog niet veel bekend over het effect van geraffineerde suikers en gluten. Vermoeidheid en spierpijn bepaalde meer dan 12 jaar mijn leven. In Duitsland kwam tijdens een bodyscan naar voren dat ik een verhoogd cholesterolgehalte had en mijn hart niet in goede conditie was en dat terwijl ik toch al dacht dat ik gezond at. Een Mediterraans dieet werd me aanbevolen.

Ik ging hiermee aan de slag en ging gluten, koemelk, witte suiker en gist vermijden. Ik vond het fascinerend om te lezen hoe bijzonder het menselijk lichaam in elkaar zit en wilde hier meer over weten. In mijn zoektocht naar meer energie en een pijnloos leven kwam ik in aanraking met orthomoleculaire voeding. Dat staat voor: "de juiste voeding voor de lichaamscellen". Door mijn lichaam op natuurlijke wijze te ontgiften en zoveel mogelijk onbewerkte en biologische voeding te eten heb ik mezelf onder controle. Endometriose gaat niet uit zichzelf weg maar de extreme buikpijnaanvallen heb ik door het eten van de juiste voeding en vermindering van stress behoorlijk kunnen verminderen.

"En een leuke bijkomstigheid! Sinds ik mijn manier van eten heb aangepast heb ik zonder trek gevoel mijn ideale gewicht bereikt zonder op dieet te zijn."

Omdat deze manier van eten zo makkelijk is om vol te houden en je afvalt zonder trekgevoel wil ik deze voedingsadviezen graag met je delen. In de tijd dat ik namelijk bewust gewicht wilde verliezen heb ik zo'n beetje alle diëten gevolgd die er zijn. En uiteindelijk zonder resultaat. In het begin viel ik natuurlijk wel af, maar het lukte mij maar niet om vol te houden. Ik wil je helpen met mijn nieuwe levensstijl, de theorie in de praktijk te brengen en je laten zien dat gezond eten helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Door je gezonde darmbacteriën goed te voeden en positief te denken zal je zien dat je binnen korte tijd meer energie krijgt en jouw onoplosbare klachten kunnen verdwijnen.

Het is mijn missie om jou te laten zien dat gezond en lekker echt samengaan en je door het maken van eenvoudige maaltijden met genezende voeding en met af en toe iets lekkers van onoplosbare klachten af kan komen. Zodat ook jij weer lekker in je vel gaat zitten.

Ik gebruik mijn opleidingen en ervaring op het gebied van darmgezondheid en natuurvoeding. Zo verslind ik kookboeken, werk ik samen met de beste wetenschappers MyMicroZoo* en Howest Toegepaste Gezondheidswetenschappen en vind ik het leuk om de theorie hiervan naar de keuken te vertalen. Eten is tenslotte wat we de hele dag doen om in leven te blijven dus waarom niet kiezen voor 'voeding als medicijn'.

Ook vind ik het interessant om te zien hoe ons brein werkt. Mijn klachten werden achteraf ook veroorzaakt door stress. Emotie slaat vaak op de darmen. Ik ben me gaan verdiepen in cognitieve gedragstherapie, persoonlijk leider- en meesterschap en werk ik dagelijks aan mijn gewenste situatie. Omdat gedachten ook degelijk de darmbacteriën kunnen aanpassen en andersom, voeding kan darmbacteriën veranderen waardoor onze gedachten anders kunnen worden (gedrag, neerslachtig, lusteloos, vermoeid, hersen-darm-as).

Sinds 2003 ben ik gelukkig met mijn partner Frank. Samen hebben we twee greyhounds Tinco en Den. Mijn ideaal is het realiseren van een mooie locatie in Frankrijk waar ik kan koken vanuit mijn moestuin en gezonde kookworkshops kan organiseren voor vrouwen die aan hun gezondheid willen werken of gewoon even een week willen ontspannen.

*MyMicroZoo zijn wetenschappers die alles over de darmbacteriën weten, de gezondheid begint in de darmen. Howest Toegepaste Gezondheidswetenschappen onderzoekt hoe voeding de bloedsuikerspiegel verhoogt en hoe de darmbacteriën reageren.
"U kunt een probleem niet oplossen met de
denkwijze die het heeft veroorzaakt"
-Albert Einstein
Natalie heeft gestudeerd aan:
1988 - 1992 Levensmiddelentechnologie, Groene Delta College
2007 - 2008 Basiskennis voedingsleer, LOI scholengemeenschap
2012 - 2013 Natuurvoedingsadviseur, HBO niveau, Civas (BATC, KTNO, VBAG erkend)
2015 - 2017 Cognitieve gedragstherapie, Civas (BATC, KTNO, VBAG erkend)
2016 - maart, Onvindbare ontstekingen: de ware aanpak van fibromyalgie (na- en bijscholing, Bonusan)
2016 - juli, Orthomoleculaire Darmtherapie, (3-daagse bijscholing, Ortho Health Foundation)
2016 - januari, Persoonlijk Leiderschap
2016 - augustus, Vitamine B12 (na- en bijscholing, Ortho Health Foundation)
2016 - augustus, Imuumsysteem & Detoxificatie, (na- en bijscholing, Ortho Health Foundation)
2016 - september, Vrouwenklachten, (na- en bijscholing, Ortho Health Foundation)
2016 - september, Maag - Lever - Darmen, (na- en bijscholing, Ortho Health Foundation)
2016 - oktober, Symposium LUMC Darm & Vuur
2016 - oktober, Neurotransmitters & Hormonen (na- en bijscholing, Ortho Health Foundation)
2016 - november, Onverklaarbare klachten & Biochemische processen (na- en bijscholing, Ortho Health Foundation)
2017 - april, Ontlastingsonderzoek bij Chronische klachten (MGlab&Advies, Saskia van As)

2018, 2019 - Ik zit niet stil, het is onmogelijk om alles wat ik volg hier te vermelden. Ik blijf up to date en werk met de beste specialisten en wetenschappers samen waardoor ik op de hoogte blijf van de nieuwste gezondheids- en voedingsontwikkelingen.
Het diploma van Natalie is erkend door de volgende organisaties: