Zo maak je zelf eenvoudig je glutenvrije bakmix

Bakken is leuk en werkt ontspannend. Maar wat als je geen tarwe en spelt meer mag eten. Dan wordt het bakken een stuk ingewikkelder. Werken met glutenvrije meelsoorten vraagt om precisie en aandacht. De meelsoorten werken namelijk niet hetzelfde als tarwebloem. Sommige ervan nemen veel meer vocht op en zijn niet 1 op 1 te vervangen in de gebruikelijke bakrecepten.

Welke glutenvrije meelsoorten zijn er zoal?

Inmiddels zijn er veel glutenvrije meelsoorten te vinden zoals:

 • boekweitmeel
 • volkoren rijstmeel
 • tapiocameel (cassave)
 • kastanjemeel
 • kokosmeel
 • gierstmeel
 • hennepmeel
 • teffmeel
 • havermeel (gecertificeerd)
 • amarantmeel
 • quinoameel
 • amandelmeel
 • hazelnootmeel
 • bakbanaanmeel
 • chufameel (aardnoot)
 • zonnebloempittenmeel
 • pompoenpittenmeel
 • lijnzaadmeel

Je denkt misschien vast waarom staan maïs- aardappel en rijstmeel er niet bij deze zijn toch ook glutenvrij?

Deze meelsoorten bevatten veel koolhydraten en koolhydraten bestaan uit zetmeel en zetmeel is eigenlijk alleen maar suiker. Ze verhogen niet alleen de bloedsuikerspiegel maar zo is maïs bijvoorbeeld een goede voedingsbodem voor de candida schimmel in onze darmen. Iedereen draagt deze ‘slechte’ schimmel bij zich maar als deze de overhand krijgt dan kan het veel vervelende lichamelijke (onverklaarbare) klachten veroorzaken.

Maïs, aardappel en rijst zijn niet slecht voor je. Als je ze af en toe als onbewerkt voedingsmiddel eet bevatten ze ook goede voedingsstoffen. Aardappel bevat bijvoorbeeld een stof die giffen in ons lichaam bindt en afgekoeld wordt het zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Echter bevat een aardappel ook lectine die het darmslijmvlies aantast.

Resistent zetmeel kunnen we zelf niet verteren maar onze ‘goede’ darmbacteriën zetten dit zetmeel om in energie en gebruikt het als bouwstof om de darmwand te herstellen. Volkoren rijst bevat veel vezels waardoor de ‘suikers’ langzamer worden afgegeven aan het lichaam. Zo zie je, variatie en de juiste balans is een basis voor een goede gezondheid.

Hoe maak je de juiste meelmix?

Vind je dit teveel gedoe? Maak eenvoudig glutenvrije pannenkoeken in 5 minuten met een proteïnerijke pannenkoekenmix >>> https://blog.nutrifoodz.nl/protein-pancakes/.

Omdat glutenvrije meelsoorten niet 1 op 1 te vervangen zijn met tarwe of speltmeel is het goed om de glutenvrije meelsoorten te mixen. De een neemt veel water op en de ander is heel fijn waardoor het deeg luchtiger wordt. Weer een ander zorgt voor binding omdat deze meer eiwitten bevat. Deze eiwitten zijn geen gluten die normaal gesproken voor de binding zorgen maar lijken hier wel op. Ze kunnen alleen geen allergische reactie geven aan de darmvlokken. Haver, boekweit, teff, amarant en tapioca bevatten veel eiwitten en kunnen hierdoor goed gebruikt worden als je iets wilt binden. Je ziet het vaak al als je deze meelsoorten vermengt met wat water en ze even laat staan. Ze worden dan een beetje slijmerig.

Ik maakte pasgeleden deze meelmix die je wel 1 op 1 kan vervangen voor tarwe of spelt in een recept.

Ik gebruikte hiervoor:

300 gr gierstmeel
300 gr volkoren rijstmeel
250 gr boekweitmeel
150 gr tapiocameel
2 tl (10 gr) psyllium (gemalen vlozaad)
2 tl (10 gr) johannesbroodpitmeel

Vermeng alle droge ingrediënten in een grote kom en schep het daarna in een afsluitbare pot met deksel.

Ik maakte hiermee deze glutenvrije pannenkoeken:

glutenvrije pannenkoeken

Je hebt hiervoor nodig:

200 gr glutenvrije meelmix

5 eieren, M

6 el gesmolten kokosvet

500 ml water of plantaardige melk

snuf zeezout

kokosvet om in te bakken

Zo maak je 11 pannenkoeken:

Meng in een kom de meelmix, de eieren, het gesmolten kokosvet en het water of de melk. Laat het beslag even staan.

Verwarm wat vet in een pan. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem van de pan. Bak de pannenkoek op laag vuur. Draai hem om zodra er bubbeltjes verschijnen en laat nog even bakken.

Ik zet altijd een kleine pan gevuld met een laagje water op laag vuur. Ik laat het water warm worden en zet op de pan een bord. Hier leg ik alle afgebakken pannenkoeken op die ik afdek met een ander bord (op zijn kop). Zo blijven de pannenkoeken warm terwijl ik de andere afbak.

Ik heb ze belegd met plakjes banaan, bestrooid met kaneel en overgoten met een scheutje ahornsiroop.

Jouw beurt

Vind je dit teveel gedoe? Maak eenvoudig glutenvrije pannenkoeken in 5 minuten met een proteïnerijke pannenkoekenmix >>> https://blog.nutrifoodz.nl/protein-pancakes/. Wil je meer informatie over een gezonde leefstijl? Volg me via https://www.instagram.com/leefgezondacademie/