Zuurkool

Wat heb je nodig?

1 spitskool of 1/2 witte of groene kool
2 wortels
1 jeneverbessen
3 peperkorrels
1 tl Italiaanse kruiden
1 laurierblad
25 a 30 gr zeezout

Hoe maak je het?

Snijd de spitskool in 4en. Verwijder de harde kern. Snijd het blad zo fijn mogelijk. Doe dit ook met de wortel. Doe dit in een grote kom. Strooi het zout over de fijngesneden wortel en spitskool. Voeg de jeneverbessen, peperkorrels en kruiden toe. Roer alles goed om met je handen totdat de zuurkool vocht los laat.

Doe alles over in een schone ruime weckpot inclusief het vocht dat uit de zuurkool gekomen is. Zorg dat alles goed aangedrukt is en de zuurkool onder het vocht staat. Vul anders een zakje met water, knoop deze dicht en leg dit op de zuurkool. Sluit de pot niet volledig af er kan tijdens de fermentatie druk ontstaan (verwijder anders de rubber ring).

Zet dit op kamertemperatuur minimaal 5 dagen tot 2 weken weg en zet daarna in de koelkast. Wil je de zuurkool zachter hebben dan kan je deze langer op kamertemperatuur laten staan.

Het fermentatie proces stopt in de koelkast.

Je kan ook groenten fermenteren door ze fijn te snijden en er water aan toe te voegen. Gebruik 60 ml water op 1 capsule probiotica of volg de instructies op de verpakking van een startcultuur. Voor iedere 250 ml water is 1 tl zeezout nodig omdat het anders bederft.

Na 3-4 dagen op kamertemperatuur te hebben gestaan is de smaak lichtzuur. Zo niet, laat het nog een paar dagen staan.

De gefermenteerde groenten kunnen 1 maand in de koelkast worden bewaard. Houd altijd een klein beetje over zodat je deze pot weer aan kan vullen met nieuwe groenten (je hebt dan alvast je startcultuur). Als je weer wilt fermenteren zet je de pot gewoon weer op kamertemperatuur.

Je kan dit doen met kleine roosjes bloemkool, spruitjes, broccoli, stukjes wortel etc.

Gefermenteerde groenten zitten vol spijsverteringsenzymen en zijn een mooie aanvulling bij je hoofdmaaltijd. Het helpt je om vlees beter te verteren.

Verse kool bevat van zichzelf al bacteriƫn die de fermentatie in gang zetten waardoor er geen starter nodig is.