Brood

Ze zijn er in alle vormen en maten.

Een traditioneel brood duurt ongeveer 22 uur om te maken. Deze wordt gemaakt van tarwebloem, meel, water, desem en zout. Desem bestaat uit een mengsel van meel en water, door dit mengsel minimaal 4 dagen op kamertemperatuur te laten staan ontstaan er micro-organismen die melkzuur produceren. Door het mengsel iedere dag te voeden met vers meel en water vermeerderen de melkzuurbacteriën, gisten en schimmels zich door fermentatie. Door de overheersing van melkzuurbacteriën is de naam zuurdesem ontstaan. Met desem kan je brood op een natuurlijke manier laten rijzen.

Modern brood wat vandaag de dag gebakken word ondergaan een snelle rijzing. Door toevoeging van broodverbeteraars worden de broden binnen enkele uren afgebakken waardoor er meer broden in kortere tijd verkocht kunnen worden.

In Nederland mag een brood speltbrood heten als het 2% spelt bevat. In Duitsland is dit percentage veel hoger. Als je het etiket van een brood leest zal het je ook opvallen dat er in een desembrood vaak gist word gebruikt. Desem en speltbroden zijn de laatste jaren zeer populair geworden wat de prijzen van een brood heeft doen stijgen. Een bakker kan alsnog in een desembrood gist gebruiken om deze sneller te doen rijzen. Lees het etiket!

Een brood met een etiket waar 10 – 25 extra ingrediënten in verwerkt zit met namen die je niet kan uitspreken kan je beter vermijden. De toevoeging van conserveringsmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige smaakstoffen, stabilisatoren behoren niet in een brood te zitten. Ze houden het brood mals en gaan schimmelvorming tegen. Als je zelf brood maakt met desem blijft het brood veel langer vers en stop je deze extra toevoegingen er toch ook niet in?

De extra toevoegingen doen je gezondheid geen goed. Ze kunnen negatieve reacties aan het lichaam afgeven. Daarom is het belangrijk dat je etiketten blijft lezen. Bestudeer de lijsten etiketten en e-nummers goed en neem deze mee met het boodschappen doen. Vergeet ook niet op te letten waar gluten zoal inzitten zodat je deze samen met de chemische ingrediënten kan vermijden.