Bananenkoekjes met kokos en pecannoten

Ook te eten als ontbijt 😉

Bananenkoekjes met kokos en pecannoten

* eenvoudig te maken | 10 minuten voorbereiding | 1 uur rusttijd | 20 minuten afbakken

Wat heb je nodig voor 15 koekjes?

Bakblik | keukenmachine | 1 vel bakpapier

  • 20 g kokosvet (gesmolten)
  • 60 gemengde ongezouten noten
  • 6 dadels ontpit (Yogi en Yousef’s)
  • 180 g rijpe banaan (ik heb er 2 gebruikt)
  • 1 el (20 g) erythritol (Sukrin)
  • 125 g havervlokken
  • 30 g cassavemeel (Pit en Pit)
  • 3 g bakpoeder (Puur Mieke)
  • 1 el (20 g) kokosrasp
  • 1 snuf zeezout
  • handvol pecannoten grof gehakt

Zo maak je het:

  1. Smelt het kokosvet in een kleine steelpan op laag vuur en laat dit afkoelen.
  2. Hak de noten met de dadels fijn in een keukenmachine en zet opzij.
  3. Hak de pecannoten grof en zet opzij.
  4. Doe in een kom de bananen met de erythritol en prak dit fijn.
  5. Roer de fijngehakte noten en de dadels, havervlokken, cassavemeel, bakpoeder, kokosrasp, zout en de pecannoten door de fijngehakte banaan.
  6. Leg de deegbal op een vel bakpapier en maak er een rol van.
  7. Leg de rol verpakt in het bakpapier 1 uur in de koelkast.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  9. Pak de rol uit de koelkast. Leg de rol op een snijplank.
  10. Bekleed een bakplaat met het vel bakpapier. Snijd 15 plakken uit de rol en leg de plakken op de bakplaat.
  11. Bak de koekjes in 20 minuten af op 180 graden en laat deze afkoelen alvorens je deze eet.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van banaan
Bananen zijn rijk aan antioxidanten zoals carotenen en fenolen. Deze kunnen onder meer tegen kanker en achteruitgang van het zicht werken (1). Andere antioxidanten die in bananen voorkomen zijn catechines (2). Deze actieve plantenstoffen worden in verband gebracht met een lagere kans op cardiovasculaire aandoeningen (3). Opvallend is dat er ook dopamine in bananen zit (4). Dit is een neurotransmitter die niet door de bloedhersenbarrière gaat, maar  in het lichaam wel kan dienen als een zeer krachtige antioxidant. Bananen bevatten L-tryptofaan, magnesium en vitamine B6, waardoor dit fruit de stemming kan verbeteren en mogelijk depressie kan verminderen (5). Onderzoekers melden dat bananen veilig door diabeten gegeten kunnen worden, vanwege de licht-gunstige werking op de bloedsuikerspiegel (6). Verstandig is hierbij wel om te kiezen voor een banaan die net niet groen meer is. Een rijpe banaan bevat namelijk erg veel snel opneembare suikers. Bananen maken bij kneuzing melanine aan, wat te zien is aan de bruine kleur. Melanine is een sterke antioxidant die de banaan nog gezonder kan maken (7). Bron: a Healthy Life. Lees meer over de banaan op de website van https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-banaan/