Courgette

Courgette zit vol met vitamine C wat je niet als eerste zou verwachten als je deze waterige groenten opensnijdt. Eén ons courgette bevat wel 12% van de aanbevolen ADH aan B6. Ook bevat courgette de vitaminen B2, foliumzuur (B12), vitamine A, K, B1 en vitamine B3 en de mineralen molybdeen, mangaan, kalium, magnesium, fosfor en koper. Deze mineralen werken allemaal ten gunste voor de ontzuring van ons lichaam.

Het bevat de plantenstof luteïne en zeaxanthine, deze voorkomen staar. Dus het is een beetje achterhaalt als we zeggen dat een wortel goed voor onze ogen is. Eet vooral lekker eens courgette!

Eet het rauw, als courgette pasta, licht gestoomd of maak er eens alternatieve toastjes van, heerlijk met humus. Veel koks verwijderen de zaadlijsten bij het bereiden van een courgette, maar deze bevatten polyfenolen, dit is een chemische verbinding die in een plant zit maar veel anti-oxidanten bevat die vrije radicalen in ons lichaam bindt en het ontstaan van kankercellen tegengaat.

De courgette bevat veel vezels en zijn zeer gunstig om te eten bij diabetes-type 2. Het regelt namelijk de bloedsuikerspiegel in positieve zin omdat de courgette veel vitaminen B, zink, choline en vetzuren bevat. Deze zorgen dat de courgette beter verteerd wordt en de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.