Gesmoorde kip

Eenpansmaaltijd voor 2 personen

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 55 min

Dit heb je nodig:

1 el kokosvet
4 kippendijfilets met bot (komt gelatine vrij als het kookt)
4 sjalotten, gesnipperd (bij een opgeblazen gevoel laat je deze achterwege en vervang je ze door het groen van een prei of een lente-ui, houd je voedingsdagboek uit week 2 bij)
2 knoflookteentjes, geperst of klein gesneden (bij een opgeblazen gevoel laat je deze achterwege en vervang je ze door bieslook, houd je voedingsdagboek uit week 2 bij)
1 el azijn
Mespunt saffraandraadjes
1/4 tl kurkuma
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander of vers naar wens
2 tomaten, in blokjes (bij latex allergie laat je deze achterwege of houd je voedingsdagboek uit week 2 bij)
10 ontpitte groene olijven in plakjes
250 ml kippenbouillon of 250 ml water
1 laurierblad
150 gr fijngesneden boerenkool
200 gr (baby)spinazie
handvol peterselie, fijngehakt of koriander naar wens
zeezout en versgemalen peper

Zo maak je het:

Verwarm het vet in een stoofpan en bak hierin de kip aan beiden kanten bruin.
Voeg de sjalotten, knoflook of groen van een lente-ui en bieslook toe, gevolgd door het azijn , de saffraandraadjes, kurkuma, komijn, koriander, tomaten, olijven en roerbak het mee totdat de uien (als je deze mag) glazig worden.
Voeg het water of de bouillon toe met het laurierblad en laat het 15 minuten stoven.
Voeg de boerenkool toe en laat nogmaals 25 minuten stoven.
Voeg de spinazie toe en laat nogmaals 5 minuten stoven.
Strooi de peterselie en nog extra bieslook erover en eet het met gefermenteerde groenten of gekookte sperzie of snijbonen of bloemkoolpuree.

Olijven bevorderen de groei van heilzame bacteriën door de polyfenolen die erin zitten en bevatten gezonde enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Door de toevoeging van azijn worden de eiwitten in de kip alvast afgebroken waardoor deze makkelijker kunnen verteren. Bovendien komt het gelatine uit de botten vrij die het darmslijmvlies hersteld en bevat deze maaltijd ontstekingsremmende en darmherstellende ingrediënten.