Glutenvrij bakken hoe ik daarmee begon

Zondagmiddag gebruik ik vaak als mijn bakmiddag. Heerlijk ontspannen… ik kan dan al mijn ideeën die ik in mijn hoofd heb omtrent glutenvrij gebak testen. Ik wil zoveel testen dat ik aan 1 middag alleen niet genoeg heb. Ach ja, ik weet het, er zijn ergere dingen. Sinds 2012 ben ik me gaan verdiepen in het bakken met glutenvrije melen.

Bakken doe ik al vanaf kinds af, maar niet met glutenvrije meelsoorten. Doordat ik zelf steeds meer mijn voedingspatroon wilde verbeteren kwam ik meer te weten over gluten. Ik vond het namelijk vreemd dat ik op den duur het hele jaar door verkouden was. Zou het dan toch door de gluten komen? Of was het toch door het drinken van melkproducten en het dagelijkse gebruik van geraffineerde suiker?

Ik eet zo min mogelijk tarwebrood en pasta. Ik eet volgens de 80 – 20 regel. 80 tot 90% gezond en het restant % gebruik ik om te ‘zondigen’. Zo hoef ik me niet schuldig te voelen op een feestje of als ik bij vrienden of familie eet. Het dagelijks weglaten van gluten heeft me de laatste 7 jaar geholpen om niet meer chronisch verkouden te zijn. Ik ervaar dat ik meer energie heb en me helder voel in mijn hoofd. Ook stap ik uitgeslapen uit bed en is mijn opgeblazen buik verdwenen.

Wat gênant voelde ik me als ik de gehele dag een buik had die zo onder druk stond die vergelijkbaar was met een skippybal.

Ik heb mijn gezondheid onder controle en als ik nu een verkoudheid voel opkomen slik ik meteen een zink supplement, neem ik 5 druppels Propolis en een extra vitamine C supplement. Ik vermijd vitamine C in de vorm van sinaasappelsap. Dit omdat het eigenlijk gewoon suikers zijn die je drinkt. Je kan beter een sinaasappel eten zodat de vezels die in de vrucht zitten de opname van de suikers vertragen. De vruchtensuikers worden omdat de vezels in de sap ontbreken direct door je lichaam opgenomen. Je lever kan maar een beperkt aantal vruchtensuikers per keer omzetten en als je hiervan een overschot binnenkrijgt zal je lever deze opslaan als vet (cholesterol). Suikers in welke vorm dan ook verlagen je weerstand en in het geval van een verkoudheid heeft je lichaam juist een goede weerstand nodig om te herstellen. Met mijn methode ben je vanaf nu snel van je verkoudheid af.

In het begin vond ik het moeilijk om geen brood meer te eten en maakte ik nog zelf mijn (zuur)desembrood waarvan ik 2 a 3x per week een speltbrood bakte. Speltmeel bevat ook gluten al zijn deze van een ander eiwit dan de tarwe gluten, deze eiwitten zijn makkelijker afbreekbaar voor je darmen waardoor sommige mensen met een glutenintolerantie deze wel kunnen verdragen.

In 2013 heb ik een half jaar in Frankrijk gewoond. Daar bakken ze veel met boekweit, hazelnoot- en amandelmeel. Ik heb daar dan ook heel veel gebak getest. De melen waren in Frankrijk makkelijk verkrijgbaar, de supermarkt heeft dit gewoon vast in het assortiment. Tegenwoordig kan je deze ook in Nederland vinden. Ik heb veel variaties gemaakt op scones, dit omdat ik deze zo lekker vind. Het weglaten van gluten blijft een uitdaging omdat deze er juist voor zorgen dat het deeg elasticiteit blijft. En gluten werken net als lijm, waardoor het gebak niet uit elkaar valt.

Glutenvrij deeg reageert echt anders, hier ligt dan ook mijn uitdaging. Het is gewoon oefenen. Je wordt vanzelf creatief in het bedenken van alternatieven. Jaren heb ik vele pogingen gedaan om glutenvrije scones te maken. Het resultaat van het kneedbare deeg was er, alleen de smaak…….daar viel over te twisten. Het was nog steeds niet naar mijn zin……….., ze vielen in elk geval niet uit elkaar, maar echt lekker, hmmmm.

Maar nu, deze mag je niet missen. Heerlijk vind ik ze! Probeer ze zelf ook eens te maken >>> Je vind het recept onder de categorie ‘gebak’. Scones the best ever…