Meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten

We hebben vetten nodig voor het optimaal functioneren van onze celfuncties, onverzadigde vetten welteverstaan. Als we meer onverzadigde vetten gaan eten moeten we wel de hoeveelheid verzadigde vetten die we eten verlagen. Zo bereiken we een juiste vet-zuur balans. Een teveel aan vet zal altijd zorgen dat we aankomen. De lever en ons lymfestelsel zullen moeten overwerken om deze hoeveelheid onverzadigd vet af te breken. Gebruik je deze energie niet dan slaat het lichaam dit op als reserve en kom je aan.

Waar zit verzadigd vet in? En wat kan je beter vermijden?
– zuivel, vooral in kaas (beperken)
– vlees, varkensvlees en lamsvlees (beperken)
– kant- en klaar producten die verzadigd vet bevatten (niet meer in huis halen)
– koek, zoutjes, chocolade en chips bevatten verborgen verzadigde vetten (vermijden)
– zonnebloemolie in voorverpakte producten (vermijden)
– harde margarines en frituurvetten (vermijden)
– zachte margarines bevatten transvetzuren is verzadigd vet (vermijden)
– suiker, een teveel zal ons lichaam opslaan als verzadigd vet (cholesterol)

Waar zit onverzadigd vet in? En wat mag je gerust eten?
– vette vissoorten
– olijven (olijfolie)
– hennepolie
– avocado
– hazelnoten, walnoten (bevat meer omega 6 dan omega 3) en macadamia’s
– wild en gevogelte (die geen graan hebben gegeten en de ruimte hebben gehad om te bewegen)
– spinazie, postelein

Bij de onverzadigde vetten is de balans tussen omega 3 en omega 6 heel belangrijk. Zonnebloemolie is een onverzadigd vetzuur maar bevat linolzuur (omega 6), dit veroorzaakt bij overmatig gebruik ontstekingen in het lichaam. Olijfolie en hennepolie (omega 3) bestrijdt ontstekingen juist. Zo af en toe zonnebloemolie eten is toegestaan, vooral in de vorm van de zonnebloemzaden of af en toe in mayonaise.

Vermijd alle kant- en klaar producten waaraan omega 6 aan toegevoegd is, dit zijn ook granen! Op het etiket van het product kan je lezen wat er in het product verwerkt zit.