Meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten

We zijn opgegroeid met vlees, aardappelen en groenten. Om vlees in een maaltijd te vervangen voor vis is niet zo’n probleem. Helaas zitten er in kweekvis (Tilapia) ophopingen van zware metalen en krijgen ze preventief antibiotica waardoor bij overmatig gebruik ervan ook disbalansen in het lichaam kunnen ontstaan. Kies voor vis die wild gevangen is. Vis is een goede dierlijke eiwitbron en bevat veel goede vetten.

Je kan dierlijke eiwitten in een maaltijd ook vervangen door de eiwitten in paddenstoelen, snijbonen, pompoenpitten, sperziebonen, sugar snaps en geroosterde pijnboompitten.
Tuinbonen en bruine bonen zijn eiwitbronnen die zwaar te verteren zijn. Een combinatie met granen zal ze lichter verteerbaar maken maar deze willen we juist vermijden.

Peulvruchten bevatten ook fytinezuur en lectinen. Fytinezuur bindt belangrijke mineralen en scheidt deze uit zonder te kunnen worden opgenomen door ons lichaam. Wees beperkt met het eten ervan, of laat ze voor langere tijd weken. Vervang ze door groenten, deze bevatten ook eiwitten (plantaardig) en ontzuren je lichaam.

We willen zoveel mogelijk voedingsstoffen uit onze voeding halen!
Voedingsstoffen optimaliseren onze lichaamsfuncties. Micronutriënten, vitaminen, mineralen en fytonutriënten dragen bij aan een betere gezondheid. Om deze door ons lichaam goed op te laten nemen moeten we de voedingsstoffen die een remmende werking hierop hebben zoveel mogelijk vermijden.

Remmende stoffen als cafeïne, fytinezuur, fosforzuur, oxaalzuur maar ook suiker, verzadigd vet of overmatig gebruik van eiwitten en calcium belemmeren onze voedingsopname.

Groene thee, zwarte thee, koffie en chocolade bevatten allen cafeïne. Neem ze bewust wat minder, onthoudt, overdaad schaadt. Eet ze met mate, ze bevatten namelijk ook goede stoffen! Zo verlaagt cacao bijvoorbeeld de bloeddruk en is er aangetoond dat groene thee tumoren kan verkleinen. Ook is er in een studie aangetoond dat koffie een positieve uitwerking heeft bij darmkanker patiënten.

Fytinezuur komt voor in peulvruchten en volle granen (brood). Het bindt belangrijke mineralen zoals magnesium, calcium en zink zonder dat deze door het lichaam kunnen worden opgenomen. Vermijd brood, ga spaarzaam om met peulvruchten.

Cola en frisdranken bevatten fosfor dat zich bindt aan de mineralen calcium en magnesium waardoor deze worden uitgescheiden door ons lichaam. Noten en zaden zijn een bron van fosfor, maar bevatten ook goede vetten. Beperk ze of laat ze een nacht weken in water.

Geraffineerde suiker is verwerkt in alle kant- en klaarproducten. Vermijd deze! Suiker verhard onze aderen en zorgt ervoor dat o.a. ons gedrag veranderd. Bekijk deze video om te zien wat suiker in ons lichaam doet.

Als we gezonder willen worden kiezen we voor zoveel mogelijk onbewerkte voeding, seizoengebonden en vers maar soms maakt het bewerken van voeding het mogelijk om voedingsstoffen beter op te nemen. In het geval van gekookte tomaten wordt de stof lycopeen die vooral bekend staat als prostaatkankerremmend beter opgenomen dan wanneer je rauwe tomaat eet. De stof bètacaroteen wordt beter door je lichaam opgenomen uit de gestoomde wortel dan wanneer je een rauwe wortel eet. Door het eten van rauwkost blijven alle enzymen behouden die anders door verhitting deels verloren zouden gaan. Het variëren van de bereidingswijze van voedsel en de keuze van voeding is daarom erg belangrijk om op zoveel mogelijk manieren waardevolle voedingsstoffen in ons lichaam binnen te krijgen. Veel groenten bevatten zowel goede als schadelijke stoffen. Het gaat om de variatie en we moeten zorgen dat we deze niet over de gehele dag in ons voedingspatroon voorkomen. Evenals het gebruik van een magnetron. Het opwarmen in een magnetron proberen we te vermijden! Soms heb je geen andere keuze en is het verwarmen in een magnetron beter dan het niet opeten van de maaltijd.

Het gaat uiteindelijke om de balans zowel in onze voeding als in onze levenswijze.

Een extra vierge olijfolie bevat meer voedingsstoffen dan een geraffineerde vorm (bij raffinage worden belangrijke stoffen onttrokken). Zeker als we deze rauw aan onze salade toevoegen. Als we hierin bakken gaan er veel waardevolle stoffen verloren.

In rauw eiwit zit de stof avidine die het kostbare biotine vernietigt welke valt onder de vitamine B. Rauw eiwit zit bijvoorbeeld in tiramisu of mayonaise verwerkt, eet dit met mate.