Wortel – knolselderij puree

Deze zoete puree smaakt heerlijk bij gebakken paddestoelen, gevulde portobello’s, kip, eend, stoofvlees of wild.

Dit heb je nodig voor 2 personen: 

  • 20 gr ghee, roomboter, olijfolie of kokosvet
  • 2 sjalotten, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
  • 6 wortels, geschild en in plakjes gesneden
  • ½ knolselderij, gesneden in kleine blokjes
  • 1 takje verse tijm (1 tl gedroogde tijm)
  • 1 laurierblad
  • 0,5 tl kaneel
  • 500 ml groentebouillon (vers gemaakt of blokje zonder gist- en maïszetmeel)
  • versgemalen witte peper
  • snufje fleur de sel (grof zeezout)
  • 1 el zonnebloempitten (geroosterd), 1 el amandelsnippers (geroosterd)
  • 10 pistachenoten, gepeld en fijngehakt

Instructies

  1. Smelt de boter in een grote pan met deksel. Bak de sjalotten hierin glazig. Voeg de knoflook aan de sjalotten toe. Bak even mee.
  2. Voeg de wortelen, knolselderij, tijm, laurier en kaneel toe aan de uien en bak deze even mee. Giet de bouillon erbij en laat deze met de deksel op de pan 15 minuten zachtjes meekoken.
  3. Rooster in een pan met anti aanbaklaag (zonder boter of olie) de zonnebloempitten, pistachenoten en amandelsnippers. Laat deze afkoelen.
  4. Verwijder het laurierblad. Pureer het mengsel tot een puree met een staafmixer. Maak de puree op smaak met peper en fleur de sel.
  5. Schep de puree in een kom en garneer deze met de geroosterde pitten, amandelen en pistachenoten.