Zuurkool van rode biet

Wat heb je nodig?

1/2 rode kool, fijngesneden
1 rode biet, geraspt
1 peer, zonder klokhuis in blokjes
1 tl venkel of karwijzaad
stukje gemberwortel van 2 cm, geschild en geraspt
1 el zeezout, plus extra indien nodig

Zo maak je het:

Snijd de kool in 4en. Verwijder de harde kern. Snijd het blad zo fijn mogelijk. Doe dit in een grote kom. Voeg de biet, peer, zaden en gember toe. Strooi het zout over de fijngesneden groenten en het fruit. Roer alles goed om met je handen, masseer het zacht zodat de groenten vocht los gaat laten.

Laat 1-2 uur staan tot het zachter is geworden en doe alles over in een schone ruime weckpot inclusief het vocht dat uit de groenten gekomen is. Zorg dat alles goed aangedrukt is en de groenten onder het vocht staan. Vul anders een zakje met water met hierin zout, knoop deze dicht en leg dit op de kool. Sluit de pot niet volledig af er kan tijdens de fermentatie druk ontstaan (verwijder anders de rubber ring).

Zet dit op kamertemperatuur minimaal 5 dagen tot 2 weken weg en zet daarna in de koelkast. Wil je de zuurkool zachter hebben dan kan je deze langer op kamertemperatuur laten staan.

Het fermentatie proces stopt in de koelkast.

Je kan ook groenten fermenteren door ze fijn te snijden en er water aan toe te voegen. Gebruik 60 ml water op 1 capsule probiotica of volg de instructies op de verpakking van een startcultuur. Voor iedere 250 ml water is 1 tl zeezout nodig omdat het anders bederft.

Na 3-4 dagen op kamertemperatuur te hebben gestaan is de smaak lichtzuur. Zo niet, laat het nog een paar dagen staan.

De gefermenteerde groenten kunnen 1 maand in de koelkast worden bewaard. Houd altijd een klein beetje over zodat je deze pot weer aan kan vullen met nieuwe groenten (je hebt dan alvast je startcultuur). Als je weer wilt fermenteren zet je de pot gewoon weer op kamertemperatuur.

Je kan dit doen met kleine roosjes bloemkool, spruitjes, broccoli, stukjes wortel etc.

Gefermenteerde groenten zitten vol spijsverteringsenzymen en zijn een mooie aanvulling bij je hoofdmaaltijd. Het helpt je om vlees beter te verteren.

Verse kool bevat van zichzelf al bacteriƫn die de fermentatie in gang zetten waardoor er geen starter nodig is.