Aioli maken met kokosvet

Aioli

Aioli, knoflookmayonaise wordt veel gegeten in Mediterraanse landen. Gezond want het bevat knoflook dat vooral bij rauw gebruik antibacterieel en tegen schimmels en parasieten werkt.

Met de kanttekening dat het beter is om rauwe knoflook te vermijden bij een trage schildklierwerking omdat deze de opname van jodium belemmert, dat noodzakelijk is voor een goede schildklierwerking.

Natuurlijk antibioticum

Rauwe knoflook is een natuurlijk antibioticum en verlaagt in combinatie met vitamine C de bloeddruk. Het reinigt ook de bloedvaten, drijft vocht af en verbetert het hartritme. Het ondersteunt de werking van de lever en verhoogt het gunstige HDL cholesterolgehalte waardoor het slechte cholesterol verlaagt.

Aioli mag dus best vaker op het menu staan. Zorg er wel voor dat je de volgende dag geen belangrijke afspraken hebt want ondanks dat je je gezondheid verbetert, stink je de volgende dag wel naar knoflook 😅.

Klein in gebruik, groot effect

Knoflook is ook gunstig bij ontstoken slijmvliezen. Deze loopt van mond tot kont. En heeft een kankerremmende werking. Het is ook rijk aan de vitaminen A, B en C. Ook bevat het aminozuren en de mineralen jodium, strontium, calcium, selenium, germanium, magnesium, ijzer en zink.

Ik kende het gebruik van aioli omdat mijn Frans – Spaans – Portugese familie dit altijd op de bodem van een soepbord neerlegde om daarover de vissoep te gieten. De smaken van vis en knoflook zijn ongekend lekker. Als je tenminste van vis houdt 😉.

Aioli

Sinds kort eet ik het ook als ik geen vissoep eet omdat het ook heerlijk smaakt bij bijvoorbeeld zoete aardappelfrietjes.

Recept voor aioli met kokosvet

Dit heb je nodig voor ongeveer 200 ml:

ongeveer 175 ml gesmolten kokosvet (de hoeveelheid vet bepaalt de dikte)
1 of 2 tenen knoflook (ik ben begonnen met 1 teen knoflook)
1 heel ei
1/4 tl grof zeezout
1/4 tl witte peper
1/2 tl vers citroensap of wijnazijn of appelazijn

Zo maak je het:

Laat het kokosvet in een kleine steelpan op laag vuur heel zachtjes smelten. Laat het afkoelen zodat de hitte eruit is. Het mag best nog lauw zijn maar ei stolt bij een temperatuur van 60 graden dus als het vet nog te warm is zal je ei meteen gaan stollen.
Doe de schoongemaakte tenen knoflook in een blender of in een beker van een staafmixer. Voeg het ei, het zeezout, de peper en azijn toe. Zet de blender aan en begin met het toevoegen van een paar druppels vet. Giet geleidelijk meer vet erbij, maar pas op want bij het ineens toevoegen van een grote hoeveelheid vet kan het gaan schiften. Werk met een klein straaltje vet dat je er iedere keer bijgiet. Naarmate er meer vet wordt toegevoegd zal de aioli dikker worden.

Ik hou zelf van dikke mayonaise maar als je het iets dunner wilt kan je minder kokosvet gebruiken. Wil je het nog dikker, gebruik je meer.

Ik gebruik kokosvet inplaats van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bestaat voor 70% uit het ontstekingsbevorderende linolzuur (omega 6). Het is niet slecht om het met mate te eten want ons lichaam werkt het beste bij de juiste verhouding omega 3 – 6- en 9 vetzuren. Tegenwoordig bevatten echter veel producten zonnebloemolie en ontstaan er veel welvaart-ziekten door het ontbreken van de juiste vetten.

Kokosvet is licht verteerbaar omdat het spijsverteringsstelsel dit verwerkt en het vet niet afgebroken hoeft te worden door de lever. Het blijft ondanks dat dit een verzadigd vet is niet achter in de aderen. Het heeft ook nog eens een schimmelwerende werking.

Aioli

Heb jij weleens zelf aioli gemaakt? Ik ben benieuwd wat je van deze versie vindt. Wil je nog meer gezonde recepten? Download ze GRATIS >>> gezonde recepten.