Bosbessenmuffins met appel als eivervanger

Dit heb je nodig voor 8 tot 9 muffins:

muffinvorm of muffinvormpjes

20 gr roomboter of kokosvet, olijfolie
200gr appel in blokjes
100 gr restant gekookte aardappel (bevat resistent zetmeel en is goed voor onze darmbacteriën)

13 zachte ontpitte Medjoul dadels (of laat dadels een nacht weken in een klein beetje water)
1 tl psyllium husk
2 el amandelmeel
50 gr gierstmeel ook wel bekend als sorghum
20 gr kokosmeel
3 tl bakpoeder (15 gr)
100 ml kikkererwtenvocht
100 gr bosbessen of gemengd diepvriesfruit

Zo maak je het:

Verwarm de boter in een kleine steelpan en stoom de blokjes appel met een deksel op de pan in enkele minuten gaar.
Doe de gekookte aardappels in een kom en voeg hieraan de gestoomde appels toe. Stamp deze fijn en laat het geheel afkoelen.
Hak de dadels fijn in een keukenmachine. Voeg ze toe aan het aardappelmengsel en roer het door.
Roer de psyllium, amandel, gierst, kokos en bakpoeder door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte)

Laat 1 blik kikkererwten uitlekken en vang het vocht op! Klop 100 ml vocht stijf in een keukenmachine net zoals je eiwitten stijf klopt. Spatel het opgeklopte kikkererwten eiwit door het beslag. Samen met de bosvruchten.

Schep in ieder vormpje 1/3 deel beslag. Bak de muffins in 45-50 minuten gaar.
De muffins zullen niet veel rijzen omdat dit een zwaar beslag is.

Bij mij bleven ze vrij plat, maar was de smaak wel heel lekker. In het recept heb ik al iets meer bakpoeder toegevoegd. Ik had 10 gr gebruikt.