Eendenborstfilet met wortelkrullen en pastinaakpuree

Wat heb je nodig voor 2 personen?

500 gr pastinaak
klont ghee of kokosboter
scheutje kokosmelk
500 gr spruitjes
4 grote wortels
50 gr kokosboter
200 ml mandarijnensap
sap van 1 citroen
6 eieren
350 gr eendenborstfilet

Hoe maak je het?

1. Haal de eend minimaal 45 minuten voor bereiding uit de koelkast.

2. Schil en was de pastinaak. Snijd deze in kleine blokjes en stoom deze in een klein laagje water gaar. Stamp de pastinaak tot een puree met het kookvocht en een klont ghee of kokosboter en voeg wat kokosmelk toe om de puree smeuïg te maken.

3. Maak in de tussentijd de spruiten schoon. Snijd ze doormidden en stoom ze ook in een klein laagje water gaar. Bewaar het kookvocht, dit kan je gewoon opdrinken.

4. Was de wortels en schil met een dunschiller plakjes wortel als tagliatelle pasta slierten (de buitenste laag gooi je weg). Het restant van de wortel eet je gewoon op. Leg de slierten in een kom met water om verkleuring tegen te gaan.

5. SAUS
Verwarm een laagje water in een pan, breng deze aan de kook. Hang in de pan een andere pan die met de bodem het water niet raakt. De opstijgende damp zorgt dat de bovenste pan verwarmt wordt (au-bain marie).

6. Laat de kokosboter in de bovenste pan smelten. Voeg de mandarijnen- en citroensap toe aan de gesmolten boter. Laat het niet koken! Voeg de eieren toe aan het warme mengsel. Klop het door totdat de saus dikker wordt. Het mag best op half vuur als je maar zorgt dat de saus niet kookt anders gaat deze schiften. Ei stolt al bij 60 graden, dus als je geduldig blijft roeren dikt het mengsel vanzelf in! Als de saus op de bolle kant van een lepel blijft hangen is deze goed. Zet de saus dan opzij en leg hier een vel huishoudfolie op om te voorkomen dat er een vel op de saus komt.

7. Stoom in het overgebleven water van de 1e pan de wortelkrullen gaar. Bewaar het vocht. Dit is heel zoet en kan je gewoon opdrinken.

8. Verwarm een koekenpan en snijd de dikke vel van de eendenfilet diagonaal in zodat er kleine ruitjes ontstaan. Bak de filets direct op de huid (zonder het toevoegen van vet) ongeveer 10 minuten (afhankelijk van de dikte) en draai deze dan om. Bak de filets nog eens 10 minuten. Als je de filets licht in kan drukken zijn deze gaar, rosé. Leg de filets op een bord met een vel aluminiumfolie en laat ze even rusten.

9. Schik alles op een bord en dien op!

Note: Wist je dat spruiten relatief veel eiwitten bevatten en dat ze minder bitter worden als je ze doorsnijdt? Ze helpen je lichaam te ontgiften en ze zijn rijk aan de plantenstof kaemperol. Deze stof remt de ziekte van Alzheimer.

Tip! Heb je saus over? Schep het in kleine kommetjes en zet het koel weg. Als de saus opstijft kan je deze de volgende morgen als ontbijt eten. Wat granola erop, plakjes banaan erbij en je bent klaar!