Erwtensoep

Dit heb je nodig voor een grote pan soep:

  • 3 liter bouillon (zie de basisrecepten)
  • scheutje olijfolie of klontje roomboter, kokosvet of ghee
  • 1 ui, klein gesneden
  • 2 verpakkingen a 500 g spliterwten
  • 1 prei in dunne ringen
  • 1 selderieknol in kleine blokjes
  • 2 wortels in kleine blokjes

Zo maak je het:

  • Verwarm de boter in een grote soeppan.
  • Voeg de ui toe en bak deze glazig.
  • Voeg de erwten toe en roer deze even door.
  • Giet de bouillon erbij zodat de erwten onderstaan en breng aan de kook (dit kan van 1,5 uur tot 45 minuten zijn afhankelijk van de spliterwten).
  • Schep het schuim er telkens af.
  • Voeg als de spliterwten gaar zijn de prei, knolselderij en wortels toe en kook deze gaar.
  • Roer de soep door en maak deze op smaak met zeezout en versgemalen peper.
  • Voeg eventueel meer water toe als je de soep te dik vindt.

Ik heb zelf de bouillon getrokken met merg en het vlees en de merg ook teruggedaan in de soep. Eet je liever geen vlees, maak dan groentebouillon.