Essentiële suikers peulvruchten

Bonen zitten boordevol vezels en bevatten essentiële suikers en zijn daarom enorm gezond. Vezels houden het cholesterolgehalte laag, zorgen voor een betere stoelgang waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en geven een langer verzadigd gevoel. Essentiële suikers zijn gezonde koolhydraten en voeden hiermee goede darmbacterien.

Dit betekent natuurlijk niet dat je deze dagelijks aan je maaltijd kan toevoegen.

Bonen bevatten net als aardappels lectinen die de darmwand licht kunnen beschadigen, het is het sop dat zichtbaar wordt als je bonen uit blik afspoelt. maar het bijzondere is dat bepaalde darmbacterien ook de essentiële suikers uit de bonen gebruiken om de darmwand weer te herstellen.

Ook bevatten bonen veel zetmeel en kunnen daarom soms voor gasvorming zorgen. Het gebruik van bonenkruid of een laurierblad kan hiermee de gasvorming verlichten.

Het allerbelangrijkste bij het veranderen van je voedingspatroon is om variatie in je maaltijden te brengen. Eet bijvoorbeeld niet iedere dag hetzelfde ontbijt, maar probeer hierin af te wisselen. Probeer wel zoveel mogelijk groenten te eten. Groenten bevatten net als bonen veel essentiële suikers die heel gezond zijn voor het opbouwen van een gezond microbioom. Het microbioom bestaat uit miljarden darmbacterien waarin het belangrijk is dat hierin de goede darmbacterien blijven overheersen zo kunnen ze onze organen gezond houden en ons beschermen tegen ziekten van buitenaf.

De essentiële suikers ‘Manose en Galactose’ uit peulvruchten verhogen de weerstand tegen ongunstige bacteriën, virussen en schimmels. Ze stimuleren de werking van het immuunsysteem waardoor bijvoorbeeld schimmels uit de weg worden geruimd. Ze hebben een gunstige invloed op de samenstelling en werking van de darmbacterien en brengen ontstekingen omlaag zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis. Ook hebben ze een anti histamine werking waarmee ze allergieën verminderen.

Plantaardige stoffen die veel galactose bevatten verhinderen de binding van parasieten. Daarentegen verhoogt galactose de calciumopname en bevordert hiermee de opname van mineralen en vitamines en heeft het een genezende werking op het slijmvlies. Het verhoogt net als Manose de weerstand tegen ongunstige bacteriën en zorgt ervoor dat cellen de voedingsstoffen beter kunnen opnemen.