Frambozentaart

Voorbereidingstijd: 15 – 30 minuten
Wachttijd: minimaal 2 uur
Moeilijkheidsgraad: simpel
Kindvriendelijk

Wat heb je nodig voor 1 taart?

Voor de bodem:
75 gr gemengde noten of tamme kastanjes
7 dadels zonder pit

Voor de vulling:
50 gr kokosboter, gesmolten
8 gr agar agar (reformwinkel of Holland and Barret)
2 bananen
125 frambozen of gemengd rood fruit (aardbei, bosbessen, bramen)
sap en rasp van een halve citroen
1 tl honing

Hoe maak je het?

1. Vermaal de noten met de dadels in een keukenmachine tot het grof is.

2. Bekleed een bakvorm van 18 cm diameter met bakpapier of vet deze met een klein beetje kokosboter in.

3. Beleg de bodem van het blik met het noten – dadeldeeg door het mengsel zachtjes in de vorm te drukken. Dit kan heel goed door een lepel op de bolle kant nat te maken met koud water en zo over het deeg heen te strijken.

4. Smelt de boter in een kleine steelpan haal dit van het vuur en roer er de agar – agar door.

5. Maal in een keukenmachine de banaan met frambozen fijn en roer het sap en rasp van de citroen er door samen met de honing. Giet dit mengsel bij de gesmolten boter en agar agar en laat even 1 minuut mee koken (afhankelijk van wat op de verpakking van de agar agar beschreven staat).

6. Stort het mengsel op de bodem van het blik en zet deze in de koelkast en laat minimaal 2 uur opstijven.

Note: Agar – agar is een rode zeealg en heeft een bindende werking. Het is gezonde voeding voor de darmbacteriĆ«n. De bindkracht is tweemaal zo groot als die van gelatine. Gelatine wordt gemaakt uit beenderen en huiden van runderen. Het is hier vooral van belang of deze runderen grasgevoerd zijn of niet.