Ghee

– Voorbereiding: 5 min
– Bereidingstijd: 30 – 45 min
– Bewaren: koelkast, enkele weken houdbaar
– Moeilijkheidsgraad: simpel, maar let op dat er geen melkeiwitten door het filter gaan!
– Kindvriendelijk: ja
– Keukengerei: steelpan, schone glazen pot of weckpot met deksel

Wat heb je nodig voor 200gr?

250 gr biologische roomboter

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven op 80 graden.

2. Ontdoe de boter van de wikkel en leg deze in een kleine steelpan.

3. Zet de steelpan in de oven en laat de boter in 30 tot 45 minuten smelten. Het melkeiwit is dan naar de bodemgezakt.

4. De gesmolten boter is goudgeel van kleur.

5. Laat even afkoelen buiten de oven.

6. Zet een trechter in een schone weckpot en leg hierin een stuk katoen (oud T-shirt of theedoek) of kaasdoek. (Als je geen doek en trechter hebt om te filteren dan kan je ook beetje voor beetje de goudkleurige boter in de pot gieten, zorg dan dat het melkeiwit op de bodem blijft liggen. Het restant met melkeiwitten gooi je uiteindelijk weg).

7. Giet de wat afgekoelde boter in de trechter en zorg ervoor dat het melkeiwit op de bodem van de pan blijft liggen (dit gooi je weg!)

8. Sluit de pot af en zet de pot koel weg zodra de ghee volledig is afgekoeld.

9. Het is ongeveer 4 weken te bewaren in de koelkast maar je kan het ook invriezen.

Je kan de steelpan ook op het vuur zetten. Laat dan de boter op de kleinste pit langzaam smelten.

Note: In India en Afrika gebruiken ze geklaarde boter (ghee) om mee te bakken. Ook topkoks gebruiken deze vorm van boter omdat dit tot een hogere temperatuur verwarmt kan worden zonder dat de boter verbrandt. Door verwarming van de boter wordt het botervet gescheiden van de melkbestanddelen (lactose eiwit). Als je last hebt van lactose intolerantie kan je proberen met kleine beetjes per keer of je hier wel goed op reageert. Dit kan je langzaam opbouwen zodat je op den duur meer van de boter kan eten.

Ghee is heerlijk op brood of op een cracker. Je kan het ook verwerken in koekjesdeeg of cake. Doordat de ghee tot een hogere temperatuur verwarmt kan worden is het ook een vervanger voor roomboter om bijvoorbeeld je vlees of groenten in te bakken.

Wil je een hartige boter maken kan je bijvoorbeeld ook boter laten smelten waaraan je een fijngesneden sjalot (kleine ui), een uitgeperste teen knoflook, snuf gember, snuf kurkuma, snuf kardemom, snuf kaneel, beetje kruidnagel en een beetje nootmuskaat aan toevoegt.

Je kan ook een kruiden variant maken door er peterselie, bieslook, knoflook, witte peper en een sjalot aan toe te voegen.