Hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 2
 
Wild hoeft niet iets te zijn wat je alleen maar in de winter eet. Het is vlees van dieren die buiten gelopen hebben en alleen gras gegeten hebben waardoor het vlees van wild enkel bestaat uit omega 3 vetzuren (ontstekingsremmend). De smaak van wild dat niet lang afgestorven is smaakt licht en mild en is een goed alternatief voor rundvlees. Ik koop mijn 'duinvlees' bij de Doofpot in de Zilk.
Ingredients
  • rundvet, eendenvet, ghee of roomboter, olijfolie of kokosvet
  • 150 gr hertenbiefstuk
  • 2 rode paprika's, gesneden in kleine stukjes
  • 1 bosui, in kleine ringen gesneden (als je een opgeblazen gevoel krijgt gebruik dan alleen het groene gedeelte of vervang het door bieslook
  • vers gemalen peper en zeezout
  • extra vierge olijfolie
  • optioneel paddestoelen, champignons, knoflook (bieslook) en peterselie of maak er een groenten risotto bij.
Instructions
  1. Laat het vlees minimaal 45 minuten op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarm de boter in een koekenpan. Rund- en kokosvet verbranden bij het verwarmen niet en kan hoge temperaturen beter verdragen. Roomboter kan door de melkeiwitten niet tegen hoge temperaturen, daarom wordt in restaurants vaak met ghee gebakken. Dit is roomboter waaruit de melkeiwitten verwijderd zijn. Dit kan je zelf ook maken zie het ghee recept bij de basisrecepten. Als je geen ghee hebt en je kan melkeiwitten (lactose) verdragen kan je een scheut milde olijfolie aan de roomboter toevoegen, deze kan beter tegen hogere temperaturen.
  3. Als je roomboter verwarmt wacht dan totdat al het schuim uit de pan is. De boter heeft nu de juiste temperatuur. Leg het vlees in de pan en schroei het dicht door het vlees zachtjes op middelhoog vuur door de pan te bewegen. Draai het vlees om en bak het totaal in 7 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees. Wild mag je niet rauw eten vandaar dat ik het altijd iets doorbak. Haal het vlees uit de pan en leg het op een verwarmd bord, dek het af en laat het even rusten voordat je het aansnijdt.
  4. Bak de paprika in het overgebleven vet en leg deze op een bord met daarop het stukje vlees. Maak op smaak met peper en zout en strooi er de rauwe bosui (niet bij opgeblazen gevoelt) of bieslook over. Besprenkel het met de olijfolie. Lekker met een groene salade of mee gebakken champignons, knoflook (bieslook) en peterselie of groenten risotto.