Lijnzaadbrood glutenvrij

Glutenvrij lijnzaadbrood

Als je brood uit je maaltijden wilt halen kan het een uitdaging zijn waarmee je dan je lunch of ontbijt gaat maken. Met dit glutenvrije lijnzaadbrood hoef je geen boterham te missen. Het is gemaakt zonder maïs, witte rijstmeel- en aardappelzetmeel. Ik laat deze meelsoorten zelf altijd weg omdat ze veel zetmeel bevatten waardoor je ongewild je bloedsuikerspiegel verhoogd en je in gewicht aankomt. Zo kan je denken dat je gezond eet als je voor een reguliere glutenvrije boterham kiest, maar kan je nog steeds aankomen in gewicht en last hebben van een opgeblazen en futloos gevoel.

Ik kies vooral voor glutenvrije meelsoorten die veel vezels bevatten en laag zijn in zetmeel waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je niet aankomt in gewicht. Dit zijn o.a. kokosmeel, boekweitmeel, quinoameel, kastanjemeel, volkoren rijstmeel, gierstmeel, amandelmeel, hazelnootmeel, hennepmeel, chufameel en havermeel.

Om dit glutenvrije lijnzaadbrood te maken heb ik mijn eigen meelmix gebruikt. Je vindt deze hier.

Voorbereiding: 10 mins
Baktijd: 60 mins

Wat heb je nog meer nodig?

500 gr glutenvrije meelmix zonder maïs, witte rijstmeel- en aardappelzetmeel (zie het basisrecept hierboven)
140 gr amarant(meel) (soms is de amarant wat grover, dan maal ik deze tot meel in een koffiemolen)
5 gr zeezout
100 gr gebroken lijnzaad waarvan 50 gr fijngemalen in een koffiemolen
25 gr bakpoeder puur
2 el gesmolten kokosvet (50 gr)
650 gr lauwwarm water

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 250 graden. Vermeng de glutenvrije mix met het amarantmeel, zeezout, lijnzaad en bakpoeder in een kom. Voeg de boter toe en het water. Roer goed door elkaar tot je een lobbig beslag krijgt. Leg een vel bakpapier in een cakevorm of vet deze in. Zet het bakblik in het midden van de oven en op de bodem van de oven een braadslee gevuld met water.
Bak het brood 10 minuten op 250 graden. Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 225 graden en bak het brood nogmaals 40 minuten. Bestrijk het brood na 40 minuten met wat kokosvet en bak alsnog 10 minuten af. Haal het brood uit de oven, laat het 5 minuten in het bakblik staan. Verwijder het bakblik en laat het brood verder afkoelen op een rooster. Snijd het brood pas aan als het echt helemaal afgekoeld is. Bewaar het in de koelkast.

Wil je meer inspiratie voor gezonde recepten? Download ze gratis. Of bestel het ebook Brood bakken zonder gluten hier.