Mango kokosijs met saffraan en munt

Het zijn warme dagen en wat is er lekkerder dan op zo’n moment een ijsje te eten.

Het reguliere ijs bevat veel suiker, zout en zuivel. Niet dat ik dat nooit eet. Nee, hoor ik zondig af en toe ook weleens. Dit hoort ook thuis in een gezonde levensstijl. Het is de bewustwording waar het omgaat om de balans te houden tussen gezond eten en een goede mindset.

Maar als je juist voor een vegan variant wilt kiezen, vrij van suiker en zout en zonder toevoegingen dan is er in mijn buurt weinig tot geen keuze dus besloot ik om zelf vegan ijs te maken.

Zo’n idee ontstaat bij mij altijd spontaan en zoals altijd keek ik wat ik op dat moment in mijn koelkast had liggen. Ik ontwikkel de recepten op mijn intuïtie en laat me leiden door mijn gevoel. Dat is ook het leukste want daar komen vaak de lekkerste recepten uit.

Ik wil jou uitdagen om ook de keuken in te gaan, zodat ik jou kan inspireren met mijn recepten waardoor je zelf ook kan gaan experimenteren met de smaken die jij lekker vindt. Ik ben benieuwd wat jij er dan van maakt.

Ik kwam op mango kokosijs omdat ik nog een hele rijpe mango in de koelkast had liggen waaraan ik saffraan, limoen en munt heb toegevoegd om de smaken rijkelijk te laten vloeien en echt tropisch te maken.

Ik dacht zojuist nog aan ananas met gember gedoopt in de pure chocolade met hazelnootjes, oh wat zal dat ook heerlijk smaken…

Maar goed, wat heb ik precies gebruikt om 4 vegan ijsjes van mango en kokosmelk te maken:

een ijsjes vorm tegenwoordig vind je ze in alle soorten en maten
10 draadjes saffraan
200 ml kokosmelk uit blik
200 ml kokosroom (dikke kokosmelk) uit een pakje
rasp van 1 limoen
4 takjes munt
1 mango
sap van 1/2 limoen
1 tl agar agar

Ik werk graag stap voor stap. Als ik het kan, kan jij het ook!



Zet de ijsjesvorm leeg in de vriezer.

Mango kokosijs vegan
Leg de saffraandraadjes in een pan op laag vuur.

Mango kokosijs vegan
Meet de kokosmelk uit blik af.

Mango kokosijs vegan
Voeg de kokosroom toe.

Mango kokosijs vegan
Totaal heb je 400 ml aan kokosmelk/ room.

Mango kokosijs vegan
Giet de ‘melk’ bij de saffraandraadjes en verwarm het op laag vuur.

Mango kokosijs vegan
Was de limoen goed als deze niet bio is en rasp de gehele limoen.

Mango kokosijs vegan
Voeg de limoenrasp aan de warme ‘melk’ toe.

Mango kokosijs vegan
Knip de muntblaadjes fijn.

Mango kokosijs vegan
Voeg de munt toe aan de warme ‘melk’ en roer alles goed door. Zet het vuur uit.

Mango kokosijs vegan
Schil de mango en doe het vruchtvlees in een hoge beker. Ik heb hiervoor dezelfde maatbeker gebruikt waarin ik de kokosmelk heb afgemeten.

Mango kokosijs vegan
Pers de halve limoen uit boven de mango. Voeg hier 1 tl agar agar aan toe en pureer het geheel tot mousse met een staafmixer.

Mango kokosijs vegan
Voeg de mango puree aan de warme melk toe. Zet het vuur weer aan en laat zachtjes 1 minuut doorkoken.

Mango kokosijs vegan
Zet het vuur uit en laat al roerende het geheel afkoelen (in iedergeval dat de meeste hitte uit de ‘melk’ is). Voeg aan de afgekoelde ‘melk’ 1 el honing toe en vermeng dit goed.

Mango kokosijs vegan
Haal de ijsjesvorm uit de vriezer. Giet de massa hierin over en zet de vorm weer terug in de vriezer. Laat ze een dag in de vriezer hard worden.

Mango kokosijs vegan
Haal na 1 dag de ijsjesvorm uit de vriezer. Laat even op kamertemperatuur komen en haal de ijsjes er dan uit. Lukt dit niet? Houd de dichte kant even onder de warme kraan dan kan je ze er makkelijker uit trekken. Bon appetit!

Mango kokosijs vegan
Wil je meer inspiratie voor gezonde recepten? Download ze gratis hier.