Sinaasappel notencake

Het zal je niet ontgaan zijn dat mijn hobby bakken is en wat nog leuker is, is dat ik mijn orthomoleculaire voedingskennis daarmee combineer. Zo denk ik altijd als ik een leuk recept voorbij zie komen: “dat kan gezonder of anders”… zo kan ik het gebak dat ik maak vaak eten als ontbijt.

Ik maakte gisteren deze sinaasappel notencake, puur en alleen van natuurlijke ingrediƫnten.

Dit heb je nodig:
bakvorm 22 diameter of cakeblik
15 ontpitte dadels (de dadels van Yogi and Yousef zijn heerlijk zacht. Deze had ik niet meer in huis dus moest ik mijn dadels even 15 minuten in een klein laagje water laten weken)
rasp van 2 sinaasappels en de sinaasappels zelf (heb je geen bio variant, was ze dan goed met warm water)
250 gr gemengde noten
1 tl psyllium husk (gemalen vlozaad)
2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
snufje zeezout
2 eieren, M

Zo maak je het stap voor stap:

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte).

Laat de dadels even weken als ze te hard zijn. Je gaat ze later fijnhakken in een keukenmachine dus deze mogen je machine niet beschadigen.

Rasp de sinaasappels en zet de rasp opzij.

Snijd de sinaasappels in stukken en verwijder de pitten.

Knijp het water uit de dadels en doe de sinaasappels en noten over in een keukenmachine. Maal alles tot een puree. Begin zachtjes en laat de machine uiteindelijk op volle toeren draaien.

Voeg de psyllium husk, bakpoeder, kaneel, zeezout en sinaasappelrasp toe en meng alles goed door.

Vet een bakvorm in en laat er ook een beetje glutenvrije bloem (boekweitmeel) door rollen. Dit had ik dus weer eens eigenwijs niet gedaan waardoor mijn cake niet goed uit de vorm kwam. Zonde, ik dacht er nog aan, maar negeerde het omdat ik me liet verleiden door de gladde bodem van mijn vorm. Altijd dus even bestrooien met een klein beetje meel.

Voeg als laatste de eieren toe en vermeng nogmaals alles goed. Stort het geheel in de bakvorm en laat de cake in 50 tot 60 minuten gaar worden. Als een ingestoken sateprikker er droog uitkomt is deze goed. Mocht de cake aan de bovenkant te donker worden kan je deze afdekken met een stukje aluminiumfolie.