Uiensoep

Het eten van uiensoep geeft je immuunsysteem een boost. Uien bevatten prebiotica en vezels en houden daarmee onze darmen gezond. Hierdoor kan je last krijgen van gasvorming als je dit niet gewend bent. Het enige dat helpt is om vaker gestoomde uien te eten zodat je darmbacteriën zich hierop aan kunnen passen. Een goed werkende spijsvertering zorgt voor een betere weerstand. Je versterkt hiermee je immuunsysteem.

Misschien wist je het nog niet, maar de spijsvertering loopt van mond tot kont en daarmee versterk je dus niet alleen je darmen maar worden alle slijmvliezen versterkt (denk aan longen). Uien bevatten namelijk polyfenolen, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen waarmee we ons in deze tijd goed kunnen beschermen tegen ongewenste virussen.

Het mooie van deze soep is dat het zo gemaakt is. Het enige dat even wat tijd kost is het snijden van 1 kilo uien.

Dit heb je ervoor nodig:

  • een grote klodder (gezouten) roomboter
  • 1 kilo uien, gehalveerd en gesneden in halve maantjes
  • net zoveel bouillon om de uien geheel mee onder het vocht te zetten
  • 1 tl grof zeezout om de soep meer kracht te geven

Het recept van de bouillon vind je hier

Je kan deze soep ook heel goed vegetarisch maken. Vervang dan bij het maken van de bouillon de schenkels door meer wortels, knolselderij, prei, uien, courgette enz.

Zo maak je het:

Maak vooraf de bouillon (het recept van de bouillon vind je hier)

1. Doe de boter in een grote pan en laat smelten.

2. Voeg de uien toe en laat deze zachtjes op laag vuur stomen met een deksel op de pan.

3. Voeg de bouillon toe zodat de uien geheel onder staan. Breng het vocht langzaam aan de kook en laat de uien nog zachtjes mee koken (slowcooken).

4. Door het smoren van de uien worden de uien heel zoet. Maak de soep op smaak met het zeezout.

Ik heb de wortels, maggiplant en het merg fijn gesneden en aan de soep toegevoegd, zodat de soep nog meer smaak krijgt. Darmbacterien zijn gek op het merg en de gelatine uit de mergpijpen (schenkels). Het bevat essentiële suikers dat de darmbacteriën gebruiken om de darmwand te herstellen. Eet je vegetarisch laat dit dan weg.