Yoghurt

Yoghurt van rauwe melk

Dit heb je nodig?

1 L rauwe melk
5 gr yoghurtstarter in poedervorm of 80 ml biologische yoghurt uit winkel

Hoe maak je het?
Vermeng de yoghurtstarter met de rauwe melk (verwarm het niet!). Dit kan een yoghurtcultuur zijn (80 ml van rauwe yoghurt uit de winkel of 5 gr probiotica uit tablet of 5 gr kefircultuur).

Zet de fles weg bij een temperatuur van 40 – 45 graden of in een yoghurtmaker. Laat deze minimaal 24 uur staan (fermenteren).

Yoghurt van biologische melk uit de winkel of plantaardige melk (kokos of amandelmelk)

Heb je geen rauwe melk, gebruik dan biologische melk uit de winkel. Breng deze melk aan de kook om schadelijke bacteriën te doden, laat afkoelen tot 42 graden en voeg dan de yoghurtcultuur toe. Dit kan ook met plantaardige melk. Voeg dan bij het koken van de melk 1 gr agar agar toe en laat nog 2 minuten doorkoken. Voeg na het terug koelen, 1 el biologische rietsuiker samen met de probiotica toe. De bacteriën leven op suiker. Dus zodra de yoghurt klaar is voor gebruik hebben de bacteriën alle suikers opgegeten en zit er geen suiker meer in de yoghurt. Zet de fles minimaal 24 uur weg bij een temperatuur van 40 -45 graden of in een yoghurtmaker.

Doe de yoghurt over in een schone pot en bewaar deze in de koelkast. Je kan voor de volgende batch 80 ml van je eigen yoghurt als starter gebruiken.

Je kan ook yoghurt maken van melkkefir. Dit zijn levende bacteriën die bestaan uit witte bolletjes die melksuikers omzetten in gunstige voeding voor je darmbacteriën. Zo vul je een fles met 200 ml rauwe of biologische melk en voeg je 20 gr melkkefir toe. Laat het 24 uur staan op een warme plek van 22 – 24 graden en giet het af door een plastic zeef. Was je kefir niet af en vul de fles opnieuw met nieuwe melk en 20 gr bolletjes. De melkkefir groeit per dag dus weeg deze telkens af. Je kan per keer meer maken of het restant van de melkkefir invriezen.

De zelfgemaakte yoghurt is maximaal 5 dagen koel te bewaren.

Variant: kruidenyoghurt

60 gr yoghurt of kokosyoghurt
1 el fijngehakte koriander
1 el fijngehakte muntblaadjes
1 tl citroen of limoensap
zeezout en versgemalen peper

Note: geitenmelk bevat andere eiwitten dan koemelk en is daardoor makkelijker te verteren.