Zoete aardappelfriet met zalm en pesto

– Bereidingstijd: 15 – 20 min
– Baktijd: 30 – 40 min
– Bewaren: koel en eet binnen 3 dagen
– Moeilijkheidsgraad: simpel
– Kindvriendelijk: ja

Wat heb je nodig voor 2 personen?

2 zoete aardappels (paars of oranje)
1 eiwit
1 tl paprikapoeder gemalen
1 komkommer
2 tomaten
1 stuk zalm op huid (voor 2 personen)
4 el pesto (basisrecept)

voor de mayonaise:
1 eidooier
1 el citroensap
1 el azijn of whey
snuf zeezout (Himalaya of Keltisch)
snuf grof gemalen peper
150 ml gesmolten kokosvet
1 tl mosterd (Dijon)

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Schil de aardappel en snijd deze in lange vingers. Doe de friet in een kom. Scheid de dooier van het eiwit en giet het eiwit over de friet. Strooi de paprikapoeder erover en hussel het door elkaar.

3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de friet over de plaat. Bak deze in 30 tot 40 minuten gaar, afhankelijk van de dikte.

4. Doe een eidooier in een blender, voeg het citroensap en de azijn toe samen met het zout en de peper. Zet de blender aan en giet druppelsgewijs de olie bij het ei. Als je ziet dat het ei gaat binden kan je de olie in een straaltje erbij gieten. De hoeveelheid olie bepaalt de dikte, hoe meer olie je toevoegt hoe dikker je mayo word. Voeg de mosterd toe en mix nog even door.

4. Maak de pesto volgens het basisrecept.

5. Schil de komkommer met een dunschiller en maak er linten van. Verdeel ze over 2 borden.

6. Snijd de tomaten in schijfjes. En bak de zalm in een beetje olie gaar.

7. Serveer de friet met de mayo en de zalm. Leg de linten komkommer en stukken tomaat erbij. Smeer als de zalm gebakken is de pesto over de bovenkant.

Enjoy!

Note: Whey is het water wat op yoghurt ligt. Er zitten goede bacteriƫn in die heel gezond zijn voor je darmen. Door whey aan je mayonaise toe te voegen blijft het langer houdbaar.