Zoete aardappel gehakttaart

– Voorbereidingstijd: 15 min
– Bereidingstijd: 45 min
– Bewaren: koel en eet de volgende dag
– Moeilijkheidsgraad: meerdere handelingen
– Kindvriendelijk: ja

Wat heb je nodig voor 1 taart?

100 gr zonnebloempitten of andere zaden
60 gr cashewnoten of andere noten
2 eieren, M
50 gr kokosboter, ghee, roomboter
3 gr zeezout (Himalaya, Keltisch zeezout)

Zoete aardappel topping
2 zoete aardappels, klontje roomboter of ghee

Vulling
1 ui
1 sjalot
1 wortel
1 courgette
2 el roomboter (rundvet, ghee)
500 gr gehakt (lam, rund)
1 tl kurkuma
1 tl garam massala (kerrie of komijn)
1/2 tl kaneel
2 tenen knoflook
zeezout (Himalaya, Keltisch)
zwarte peper

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

1. Schil en kook de zoete aardappel in een klein beetje water. Pureer deze met een klontje boter. Zet even opzij.

2. Vet een ronde bakvorm in (bv. een appeltaartvorm met opvangbak of een ovenschaal).

3. Maak de bodem door de zonnebloempitten en noten te vermalen in een keukenmachine. Voeg de eieren, boter en het zout er aan toe en vermaal het tot een pasta. Schep of giet het deeg in de vorm, verdeel het over de bodem en bak het in 15 tot 20 minuten af op 180 graden.

4. Maak de vulling door de ui, sjalot, wortel en courgette fijn te malen in de keukenmachine. Zet even opzij.

5. Verwarm de boter in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de specerijen er aan toe. Schep de groentemassa erbij en roer normaal door. Knijp de knoflook er boven uit en maak op smaak met peper en zout.

6. Schep de vlees/groentemassa op de afgebakken bodem. Dek af met de zoete aardappelpuree. Zet het geheel nogmaals 15 – 20 minuten in de oven.

7. Serveer met een klodder dikke kokosroom.

Note: Je kan de courgette ook vervangen voor 1 broccoli. Verdubbel dan de hoeveel specerijen. Heb je nog soep over? Je kan de soep iets dikker maken door wat kokosmeel toe te voegen. Je kan de soep dan vervangen voor de zoete aardappelpuree.

Heb je geen garam massala? Je kan ook kerrie of komijn extra toevoegen, net wat je lekker vindt!

One Comment

  1. Leonie Vos

    Zeer verrassend die combi met noten bodem en groente en de rest. Super lekker!!!!!! Nu al twee keer gegeten.

Comments are closed.