Mayonaise of aioli

– Bereidingstijd: 10 min
– Bewaren: koel, binnen 1 week opmaken
– Moeilijkheidsgraad: simpel
– Kindvriendelijk: ja
– Keukengerei: steelpan, blender, glazen pot of weckpot met deksel

300 – 450 ml kokosolie (geurloos en gesmolten) of, milde olijfolie of druivenpitolie (ondersteund de werking van de lever)
1 ei, S of M
1 el citroen, azijn of limoensap
1 koffielepel mosterd
2 tenen knoflook (voor als je aioli wilt maken anders laat je deze achterwege)
1/4 tl zeezout
1/4 tl witte peper

Hoe maak je het?

1. Smelt de kokosolie in een kleine steelpan. Laat deze wat afkoelen.

2. Doe het ei in een blender. Voeg de citroensap, mosterd, knoflook, zout en peper toe.

2. Zet de blender aan op de laagste stand en giet druppelsgewijs de olie toe. Zodra de olie met het ei bindt kan je de olie in een grotere straal erbij gieten.

3. Des te meer olie je toevoegt, des te dikker de mayo wordt.

4. Maak op smaak met peper.

Variant: Kurkuma – citroenaioli

1 ei, S
1/4 tl kurkuma
1/2 knoflookteentje
1/4 tl zeezout
1/2 tl geraspte citroenschil
100 ml druivenpitolie of gesmolten kokosvet (afgekoeld naar kamertemperatuur)
60 ml walnoten- of macadamiaolie
sap van 1/2 citroen

Note: als je tijdens het bereiden van de mayo wat whey toevoegt (bovenste doorzichtige laag wat op yoghurt drijft) kan je de houdbaarheid van de mayo verlengen naar 10 tot 14 dagen

Zonnebloemolie bevat linolzuur en valt onder de omega-6-vetzuren die ontstekingen in ons lichaam bevorderen. We hebben van alles wat nodig. Het mooiste is om de juiste verhouding omega-3-6-en 9 vetzuren binnen te krijgen. Deze vind je terug in extra vierge olijfolie en vette vis. Als je nooit zonnebloemolie eet is het niet helemaal niet erg om het een keer met deze olie te maken. Het gaat om de juiste balans en de variatie.

Geef een reactie