Pesto

– Voorbereiding: 5 min
– Bereidingstijd: 10 min
– Bewaren: koel, onder olie 1 week houdbaar
– Moeilijkheidsgraad: simpel
– Kindvriendelijk: kan scherp zijn
– Keukengerei: glazen pot of weckpot met deksel, mes, koekenpan, snijplank, keukenmachine of vijzel

Je hebt nodig voor 125 gram?

1 teentje knoflook (bij een opgeblazen gevoel vervang je deze door bieslook)
30 gr basilicum
50 gr parmezaanse kaas (pas na de 5e week), macadamia’s of ongezouten cashewnoten
25 ml extra vierge olijfolie
versgemalen zwarte peper
optioneel: 2 el pijnboompitten, licht geroosterd

Hoe maak je het?

1. Pel het teentje knoflook (door deze op een snijplank neer te leggen en plat te drukken met een mes laat de schil makkelijk los). Hak deze in een kleine keukenmachine fijn of vermaal deze in een vijzel.

2. Scheur de blaadjes basilicum klein en voeg ze bij de knoflook of bieslook. Wrijf of mix dit tot een massa.

3. Voeg de parmezaanse kaas of noten toe en giet er druppelsgewijs olijfolie bij. Als je pijnboompitten wilt toevoegen kan je deze er nu bij doen. Blijf wrijven tot de massa dik wordt, giet dan in een straaltje olijfolie erbij. Ga door tot de saus lobbig is.

4. Maak op smaak met peper.

Note: Parmezaanse kaas bevat weinig tot geen lactose. Probeer deze variant pas na de 5e week, houd daarbij je voedingsdagboek bij uit week 2).

Heb je geen vijzel? Je kan de pesto ook maken in een keukenmachine. Doe alles tegelijk in de keukenmachine en mix het fijn.

4 Comments

  1. Leonie Vos

    Klink misschien raar, maar ik vervang de parmezaanse kaas door geitenkaas
    , vindt ik ook heel goed te doen.

  2. Joan

    Inderdaad, ik gebruik pecorino i.p.v. Parmezaan. Met alles trouwens, ook over de pasta en in risotto.

Comments are closed.